Ylioppilastutkinto järjestetään kahdesti vuodessa. Ylioppilastutkintolautakunnan sivut osoitteessa
www.ylioppilastutkinto.fi
Yo-tutkinnon keväällä 2022 tai myöhemmin aloittavilla tutkintoon kuuluu viisi koetta, joista äidinkielen ja kirjallisuuden koe on pakollinen kaikille. Lisäksi kokelas valitsee vähintään kolme koetta seuraavista: matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieras kieli tai reaali. Viidennen kokeen kokelas valitsee itse, esim. toinen reaali tai vieras kieli.
Tutkintoon vaadittujen viiden kokeen lisäksi kokelas voi suorittaa yhden tai useamman muun kokeen. Kokelas voi halutessaan suorittaa eri oppimäärien kokeita samassa tutkintoaineessa. Saman aineen eri oppimäärien kokeet voidaan kuitenkin laskea suoritukseksi vain kerran, esimerkiksi lyhyt ja pitkä matematiikka tai evankelisluterilainen uskonto ja ortodoksinen uskonto.
Ylioppilastutkinnon kokeet perustuvat aina valtakunnallisen tuntijaon pakollisiin ja syventäviin kursseihin. Pakollisten kurssien oppimäärät harvoin riittävät hyvän tuloksen saavuttamiseen, mikäli opiskelijalla ei ole muuta kautta hankittua osaamista aineessa. Huolehdi siis siitä, ettet mene ylioppilastutkintoon liian aikaisin ja riittämättömin valmiuksin!
Ilmoittautuminen
Opiskelija ilmoittautuu tutkintoon täyttämällä ilmoittautumislomakkeen Wilmassa ja lähettämällä opinto-ohjaajalle varmistusviestin. Kevään tutkintoon ilmoittaudutaan viimeistään 23.11. ja syksyn tutkintoon viimeistään 5.6. Ilmoittautuminen tutkintoon on sitova.
Erityisjärjestelyt
”Kokelas voi sairauden, vamman, lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeuden, vieraskielisyyden taikka muun niihin rinnastettavan syyn vuoksi suorittaa ylioppilastutkinnon kokeet poikkeavasti (Laki ylioppilastutkinnosta). Edellä mainitut syyt eivät automaattisesti oikeuta erityisjärjestelyiden käyttöön, vaan edellytyksenä on, että syy estää kokelasta suorittamasta koetta samalla tavoin kuin muut kokelaat. Erityisjärjestelyiden tarkoituksena on luoda kokelaille kohtuulliset ja yhdenvertaiset mahdollisuudet kokeiden suorittamiseen. Erityisjärjestelyiden sisältö määräytyy tapauskohtaisesti syiden luonteen ja niiden aiheuttamien vaikeuksien asteen mukaisesti. Lukio-opinnoissa tai muissa opinnoissa havaittu tuen tarve ja toteutetut tukitoimet toimivat yhtenä perusteena erityisjärjestelyiden tarvetta arvioitaessa. Muitakin perusteita voidaan käyttää erityisjärjestelyiden myöntämiselle.” (Ylioppilastutkintolautakunta, Koesuoritusta heikentävän syyn huomioon ottamista koskevat määräykset ja ohjeet).
Erityisjärjestelyhakemus tehdään yhdessä erityisopettajan kanssa.
Hajauttaminen
Ylioppilastutkinnon voi suorittaa hajautetusti. Tällöin neljään pakolliseen kokeeseen tai uuteen yo-tutkintoon vaadittaviin viiteen kokeeseen täytyy osallistua kolmen perättäisen suorituskerran aikana. Syksyn kirjoituksiin osallistuessaan on huomioitava, että syksyn kirjoituksiin ei ole kevään kaltaista lukuvapaata, joten jo yhdenkin aineen kirjoittaminen on useimmiten riittävän suuri ponnistus abiturientille. Lisäksi syksyn kokeet ajoittuvat ensimmäisen jakson päättöviikon kanssa samaan aikaan.
Arviointi
Ylioppilaskokeista annettavat arvosanat ja niitä vastaavat pistemäärät ovat:
laudatur 7
eximia cum laude approbatur 6
magna cum laude approbatur 5
cum laude approbatur 4
lubenter approbatur 3
abbrobatur 2
improbatur (hylätty) 0
Arvosanojen pistemäärillä on merkitystä kompensaatiossa, jonka avulla voi saada ylioppilastutkinnon hyväksytysti suoritettua, vaikka jossakin pakollisessa kokeessa oli hylätty arvosana.
Jos kokelas on suorittanut tutkintoon vaadittavista viidestä kokeesta yhden kokeen hylätyllä arvosanalla ja neljä hyväksytyllä arvosanalla, hän saa näistä neljästä kokeesta kompensaatiopisteitä arvosanojen perusteella seuraavasti: laudatur 7, eximia cum laude approbatur 6, magna cum laude approbatur 5, cum laude approbatur 4, lubenter approbatur 3 ja approbatur 2. Kokelaan saamat kompensaatiopisteet lasketaan yhteen, ja 10 kompensaatiopistettä kompensoi hylätyn arvosanan. Jos kokelas on suorittanut enemmän kuin viisi koetta, hänelle otetaan kompensaatiopisteiden laskemisessa huomioon tutkintoon vaadittavista kokeista ne neljä koetta, jotka tuottavat korkeimman kompensaatiopistesumman. Ylimääräisistä kokeista ei anneta kompensaatiopisteitä.
YTL Yleiset määräykset ja ohjeet
Hylätyn ja hyväksytyn kokeen uusiminen
Ylioppilastutkinnon hylätyn kokeen voi syksystä 2019 lähtien uusia kolme kertaa hylkäämistä seuraavien kolmen tutkintokerran aikana. Hylätyksi katsotaan myös koe, johon kokelas on ilmoittautunut, mutta jäänyt siihen ilman erityisen painavaa syytä saapumatta tai jota kokelas ei ole jättänyt arvosteltavaksi. Tutkinnon suorittanut henkilö saa uusia hylätyn kokeen niin monta kertaa kuin haluaa.
Hylätyn vaativamman tason pakollisen kokeen voi myöhemmin vaihtaa lyhyemmän oppimäärän kokeeseen, kunhan joku toinen koe on vaativan tasoinen. Hylätyn ylimääräisen kokeen tasoa ei voi vaihtaa koetta uusittaessa.
Hyväksytyn kokeen saa uusia niin monta kertaa kuin haluaa. Kokeen uusimisajankohdan voi valita itse.
Opinto-opasLukuvuosi 2023-202419.4.2023