Nuorille tarkoitetun lukiokoulutuksen oppimäärän laajuus on 150 opintopistettä. Lukio-opinnot muodostuvat lukiokoulutuksesta annetun valtioneuvoston asetuksen (810/2018) liitteen 1 mukaisista pakollisista ja valtakunnallisista valinnaisista opinnoista, joita koulutuksen järjestäjän tulee tarjota opiskelijalle. Valtioneuvoston asetuksen mukaisia valtakunnallisia valinnaisia opintoja nuorille tarkoitetun lukiokoulutuksen oppimäärään tulee sisältyä vähintään 20 opintopistettä. Oppimäärään voi lisäksi sisältyä lukiodiplomeja ja muita valinnaisia opintoja koulutuksen järjestäjän päättämällä tavalla.
Opetushallitus on laatinut lukion opetussuunnitelman perusteet lukiokoulutuksesta annetun valtioneuvoston asetuksen liitteessä 1 tarkoitettuihin pakollisiin ja valtakunnallisiin valinnaisiin opintoihin lukuun ottamatta temaattisia opintoja. Lisäksi Opetushallitus on laatinut opetussuunnitelman perusteet lukiodiplomeihin. Lukiodiplomien laajuus on kaksi opintopistettä.
Koulutuksen järjestäjä päättää, minkä laajuisina opintojaksoina opinnot tarjotaan opiskelijalle. Koulutuksen järjestäjän tulee kuitenkin tarjota opiskelijalle mahdollisuus suorittaa lukiokoulutuksesta annetun valtioneuvoston asetuksen liitteen 1 mukaisia valtakunnallisia valinnaisia opintoja kahden opintopisteen laajuisina opintojaksoina. (LOPS 2021)
Lukion oppiaineet jakautuvat kaikille pakollisiin opintojaksoihin, niitä täydentäviin valtakunnallisiin valinnaisiin ja koulun omiin valinnaisiin/soveltaviin opintoihin. Oppiainekohtaiset opintopistemäärät löytyvät Wilmassa olevasta valtakunnallisesta tuntijaoista. Opintojaksojen sisällöt ja tavoitteet käyvät ilmi koulun opetussuunnitelmasta. Valtakunnallisten valinnaisten/syventävien ja koulukohtaisten valinnaisten/soveltavien opintojaksojen sisällöstä on tarkempaa tietoa koulun kotisivuilta ja Wilmasta löytyvissä oppaissa. Yksi opintopiste vastaa 19 tunnin työmäärää.
Lukuvuosi jakaantuu viiteen (5) jaksoon. Kunkin oppiaineen oppimäärä on jaettu moduuleihin. Opetussuunnitelma sisältää pakollisia ja valinnaisia moduuleja. Opiskelijan tulee jokaisessa jaksossa suorittaa opetukseen osallistuen vähintään kuusi (6) opintopistettä . Poikkeustapauksissa on neuvoteltava rehtorin kanssa. Jokainen jakso päättyy päättöviikkoon, jolloin järjestetään jaksossa pidettyjen opintojaksojen päättöpäivä, joka voi sisältää kokeita, projekteja, esityksiä, vierailuja jne. Opiskelija saa arvosanan kustakin suorittamastaan moduulista.
Kunkin oppiaineen pakolliset ja valtakunnalliset opintojaksot/ syventävät kurssit arvioidaan numeroin 4-10. Muiden valinnaisten opintojen/soveltavien kurssien arviointina käytetään suoritusmerkintää (S = hyväksytty, H = hylätty).
Opiskeluaika lukiossa voi vaihdella yksilöllisesti 2–4 vuoteen, johon rehtori voi poikkeustapauksissa antaa yhden vuoden lisäaikaa. Opiskeluaikaansa pidentävien ja sitä harkitsevien on aina neuvoteltava opinto-ohjaajan kanssa. Suositeltu opiskeluaika on 13 jaksoa eli kolme vuotta.
Lukio-opinnot voi rehtorin luvalla keskeyttää yhden tai useamman jakson ajaksi tai koko lukuvuodeksi lukiopaikkaa menettämättä. Vaihto-oppilaaksi lähtevien tulee ilmoittaa hyvissä ajoin vaihtosuunnitelmistaan sekä rehtorille että koulun kansliaan.
Lukio-opinnot suositellaan tehtäväksi siten, että päättötodistukseen vaadittavat vähintään 150 opintopistettä/75 kurssia jakaantuvat kolmelle vuodelle suunnilleen seuraavasti:
1. vuosi: 12 opintopistettä/jakso ja 60 opintopistettä/lukuvuosi
2. vuosi: 12 opintopistettä/jakso ja 60 opintopistettä/lukuvuosi
3. vuosi: 10 opintopistettä/jakso ja 30 opintopistettä/lukuvuosi
Opiskelijan tulee seurata omaa opintopistekertymäänsä koko lukion ajan; opiskelija on itse vastuussa opintojensa etenemisestä. Ylioppilastodistuksen saaminen edellyttää hyväksytyn ylioppilastutkinnon lisäksi lukion päättötodistuksen saamista eli kaikkien siihen tarvittavien opintojen suorittamista.
Opintojen suunnittelussa apuna ovat tutorit, ryhmänohjaajat, opinto-ohjaajat ja rehtori. Opiskelijan tulee tehdä opintojaksovalintansa harkiten ja sitoutua tekemiinsä valintoihin. On kuitenkin mahdollista tarkistaa opinto-ohjelmaansa ennen uuden jakson alkua Wilmassa avoimena olevien kurssitarjottimien avulla. Muutoksista on hyvä keskustella ryhmänohjaajan, opinto-ohjaajan tai rehtorin kanssa varmistuakseen opinto-ohjelmansa järkevyydestä ja opintojen riittävyydestä.
Lukiossa pidetään opiskelijan opinnoista opintokirjaa, josta ilmenevät suoritetut opintojaksot ja niiden arvosanat. Opiskelijan opintosuoritukset näkyvät Wilmassa.
Lukio-opinnoissa menestyminen vaatii säännöllistä ja aktiivista osallistumista opintojaksojen oppitunneille sekä tunnollista kotitehtävien ja muien opintoihin liittyvien töiden tekemistä.
Kun teet lukio-opintojen suunnitelmaa, mieti seuraavia asioita:
- Mitä aineita tarvitset tulevassa jatkokoulutuksessasi tai ammatissasi
- Valitse valinnaisia/syventäviä opintojaksoja niistä aineista, jotka kirjoitat
- Huomaa ainereaalin merkitys ja kertaavien opintojaksojen valinta
- Mieti, haluatko painottaa opintojaksovalinnoissa matemaattis-luonnontieteellisiä tai humanistisia aineita
- Ratkaise, haluatko laajentaa kielivalikoimaasi