Opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta (lukiolaki 30 §). Vapautus opetuksesta on mahdollista ainoastaan sairauden tai etukäteen saadun luvan vuoksi.
Etukäteen tiedossa olevan enintään kolmen (3) päivän vapaan myöntää ryhmänohjaaja ja sitä pidemmän rehtori. Lomamatkan takia myönnetään enintään yhden viikon (5 koulupäivää) lupa. Luvan yksittäisen oppitunnin poissaoloon myöntää kyseisen oppitunnin opettaja.
Epäselvissä tapauksissa vapaan myöntämisestä neuvotellaan rehtorin kanssa. Opiskelijan on sovittava opintojakson opettajan kanssa opintojaksoon kuuluvista tehtävistä poissaolonsa aikana ja hän sitoutuu suorittamaan samat opinnot kuin muutkin opiskelijat ovat hänen poissaolonsa aikana tehneet.
Aiheettomat poissaolot alentavat opintojakson arvosanaa. Jos aiheettomien poissaolojen vuoksi jää opintojakson suorittamisen kannalta keskeisiä tavoitteita saavuttamatta tai suorituksia tekemättä, opintojakso jätetään keskeytyneenä arvioimatta ja/tai osallistumisoikeus päättökokeeseen evätään. Näin ollen opintojakso täytyy suorittaa kokonaisuudessaan uudestaan.
Opiskelijan tulee pyytämättä esittää huoltajan vahvistama selvitys kaikista poissaoloistaan opettajalle heti kouluun palattuaan. Selvitys tehdään Wilman kautta ja selvityksessä tulee ilmetä myös poissaolon syy. Myös etukäteen saatu lupa ja muuten hyväksytty poissaolo tulee selvittää.
Hyväksyttäviä poissaoloja ovat mm. sairaus, terveystarkastus tai lääkärin/terveydenhoitajan/ psykologin/kuraattorin vastaanotolla käynti, autokoulun virka-aikana tehtävät kokeet, kutsunnat, ylioppilaskokeet, henkilökohtainen ohjaus opinto-ohjaajan luona, oman perheen perhejuhlat, koulun juhlat, retket matkat ja edustusmatkat sekä henkilökohtaisen kriisin selvittämiseen tarvittava vapaa. Jos hyväksyttyjen poissaolojen määrä kasvaa suureksi, vaikuttaa se opintojakson arviointiin ja suorittamiseen.
Jos opiskelija on ilman pätevää syytä ja ilmoittamatta poissa opetuksesta sekä muutenkin laiminlyö opiskeluaan, voidaan hänet lukiolain mukaan erottaa lukiosta. Ennen erottamista rehtori antaa asiasta kirjallisen varoituksen.
Uuden oppivelvollisuuslain mukaan koulutuksen järjestäjän tehtävänä on seurata opintojen edistymistä. Koulutuksen järjestäjän tulee ilmoittaa oppivelvollisen huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle, jos opinnot eivät edisty riittävästi. Koulutuksen järjestäjän on lisäksi selvitettävä oppivelvollisen saamien koulutuksen järjestäjän tukitoimien riittävyys sekä tarvittaessa ohjattava oppivelvollinen hakeutumaan muiden tarkoituksenmukaisten palveluiden piiriin.
Loma-anomus
Imatran yhteislukiossa otetaan käyttöön loma-anomuslomake 8.4.2024 alkaen. Lomake löytyy Wilmasta kohdasta ”Hakemukset ja päätökset” -> Tee uusi hakemus -> Loma-anomus. Alle 18-vuotiaan loma-anomuksen tekee huoltaja. 18 vuotta täyttänyt anoo lomansa itse. 1-3 päivän mittaiset lomat myöntää ryhmänohjaaja, ja sitä pidemmät rehtori. Yli viiden päivän lomia ei edelleenkään myönnetä, koska opintojen etenemisen kannalta pidempi poissaolo voi aiheuttaa haasteita eikä niitä suositella.
Opinto-opasLukuvuosi 2024-202519.4.2023